-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: شنبه 19 فروردین 1402

 امکان گرفتن خسارت تاخیر تادیه در فرض تکمیل موجودی حساب

با سلام آیا در صورتی که در تاریخ چک مبلغ آن به مدت دو ماه در حساب نبوده و چک برگه شده و بعد از دو ماه مبلغ چک به حساب بانکی واریز شده و تکمیل موجودی حساب صورت گرفته و از طریق قضایی به دارنده چک احضاریه داده شده. ولی مدت ۶ ماه گذشته و دارنده چک با گذشت این مدت هنوز چک را وصول نکرده و ۶ ماه پول در حساب هست. و هیچ شکایتی از طرف طلبکار نشده ولی گفته خسارت تاخیر تادیه را تا امروز خواهم گرفت لطفا راهنمایی کنید می تواند با توجه به اینکه فقط دو ماه پول در حساب نبوده که چک را برگه کرده و بعد از ارسال احضار برای او جهت وصول وجه چک آیا می تواند تا امروز و مدت زیادتر درخواست خسارت بنماید؟ قربانی ممنون از لطف شما

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 427

 

پاسخ – آیا دارنده چک می تواند با وجود کامل شدن موجودی حساب خسارت تاخیر بگیرد ؟

  • برای اینکه شخصی بتواند تعهدی که موضوع آن وجه رایج است و دین پول است ، خسارت تاخیر پرداخت وجه را از متعهد وصول کند باید شرایطی را که در ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی بیان شده است جمع شود و تمامی شرایط باشد تا بتوان خسارت تاخیر تادیه دریافت کرد.
  • شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیده به شرح زیر خواهد بود :

1- موضوع دین وجه رایج باشد اعم از اینکه وجه رایج داخلی (ریال) باشد یا خارجی.
2- داین یا طلبکار پرداخت دین را مطالبه کند؛ مطالبه قانونی ملاک است مانند ارسال اظهارنامه به مدیون یا تقدیم دادخواست به دادگاه صالح. 
3- مدیون تمکن و ملائت جهت پرداخت دین را داشته باشد و دادخواست اعسار او پذیرفته نشده باشد و عدم صدور حکم اعسار ظاهر در تمکن مالی مدیون دارد. 
4- مدیون از پرداخت دین در موعد و سررسید پرداخت از آن امتناع کند. 
5- شاخص تورم سالانه بانک مرکزی باید تغییر فاحش داشته باشد البته ضابطه دقیقی در این باره وجود ندارد و عرف اقتصادی آن را قضاوت خواهد کرد. 
6- مطالبه خسارت تاخیر تادیه توسط طلبکار؛ دادگاه نمی تواند رأسا اقدام به دریافت خسارت تاخیر تادیه نماید .  

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مطالبه خسارت دیرکرد در فرض تکمیل موجودی

♦  شما به عنوان صادر کننده چک وقتی محکوم به پرداخت خسارت تاخیر تادیه هستید که هر شش مرحله از زمان ایجاد تعهد تا عدم اجرای تعهد و یا تاخیر در اجرای تعهد انجام شود وقتی که بدهکار هیچ شکایتی از شما به عنوان طلبکار نکرده است هیچ وقت دادگاه نمی تواند راسا اقدام به وصول مبلغ و یا خسارت تاخیر تادیه نماید رویه دادگاه های حقوقی بر خلاف دادگاه های کیفری است و قاضی دادگاه منفعل است نه فعال و طرفین دعوا باید برای احقاق حق خود دادخواست تنظیم کنند و در محکمه حضور یابند.

♦   ضمن اینکه از تاریخی که اظهارنامه یا دادخواست ارسال کرده است مبدا شروع خسارت تاخیر تادیه است و از آن تاریخ در صورت فاحش بودن قیمت بازار و نوسان قیمت ها و کم شدن ارزش پول رایج است که خسارت تاخیر تادیه محاسبه خواهد شد ؛ در غیر اینصورت طلبکار شما نمی تواند بدون رعایت موازین قانونی اقدام به اخذ خسارت تاخیر تادیه نماید.

 

 

مستندات قانونی - خسارت تاخیر تادیه

ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی
خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد، همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می‌تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد.
تبصره ۱- در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست.
تبصره ۲- خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می‌باشد.

ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی
در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل برای مطالبه انواع خسارت

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.