-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 04 مهر 1400

 مجازات و حکم ضرب و شتم عمدی

بنده با شخصی درگیر شدم بخاطر ضرب و شتم عمدی و کبودی بازداشت شدیم و با فیش حقوقی آزاد شدیم و برای اولین بار بود،این چه حکمی دارد و چه باید کرد؟ البته بنده شاکی را بخاطر حق السکوت و تهدیدات زدم.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 642

مجازات جرم ضرب و جرح عمدی

  • موضوع جرم ضرب و جرح ایراد صدمه عمدی است که منتهی به قطع یا جرح یا کوفتگی عضو گردد حسب مورد موجب قصاص یا دیه است. ماده 290 قانون مجازات جنایات را اعم از قطع عضو یا جرح در مواردی که ذکر کرده است عمدی دانسته است.
  • ماده 290 -جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود:

الف- هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود، خواه کار ارتکابی نوعاً موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود، خواه نشود.
ب- هرگاه مرتکب، عمداً کاری انجام دهد که نوعاً موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن، می گردد، هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعاً موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود.
پ- هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است، نسبت به افراد متعارف نوعاً موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن، نمی شود لکن درخصوص مجنیٌ علیه، به علت بیماری، ضعف، پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعاً موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنیٌ علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد.
ت- هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد، بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد، و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن، واقع شود، مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند.
تبصره ۱- در بند(ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات، جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب، واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالباً شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات، جنایت عمدی ثابت نمی شود.
تبصره ۲- در بند(پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعاً نسبت به مجنیٌ علیه ، موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات، جنایت عمدی ثابت نمی شود.

  • عنصر مادی جرم مزبوراولا زنده بودن مضروب یا مجروح است.البته در مورد جنایت علیه مردگان قانون در ماده 722 قانون مجازات اسلامی جرم انگاری کرده است. دوما باید نسبت به غیر باشد. خودزنی یا خود کشی در قانون ما اصولا قابل مجازات نیست مگر در قانون مجازات نیروهای مسلح ماده 51 که به آن اشاره کرده است.
  • ضرب در لغت به معنای ایراد هر گونه صدمه ای است که به بدن انسان وارد میشود. ضربه معمولا منتهی به سرخی کبودی و سیاهی میشود به طوری که تاثیر بر بدن ایجاد شود.همچنین ضربه باید دارای درجه ای شدت باشد که تاثیر خود را بر بدن بگذارد.
  • ماده 714 قانون مجازات اسلامی دیه ضربتی را که دراثر آن رنگ متغیر و یا بدن متورم گردیده است را تعیین نموده است: ماده 714- دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود، به شرح ذیل است: الف- سیاه شدن پوست صورت، شش هزارم، کبود شدن آن، سه هزارم و سرخ شدن آن، یک و نیم هزارم دیه کامل ب- تغییر رنگ پوست سایر اعضاء، حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف)
  • تبصره 1- در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد، نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد.
  • تبصره 2- در تغییر رنگ پوست سر، ارش ثابت است(نرخ دیه کامل انسان در سال 1400 در ماه های غیر حرام 0برای قتل غیرعمد مسلمان 480  میلیون تومان تعیین شده است. همچنین در ماه های حرام مقدار یک سوم تغلیظ خواهد شد. میزان دیه در ماه های حرام (محرم – ذی القعده – ذی الحجه – رجب) 640 میلیون تومان است.
  • طبق اصل سی و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی حکم به مجازات تنها از طریق دادگاه ممکن است و هیچکس حق شخصی مجازات کردن افراد را ندارد.
  • شما میتوانید تهدیدات و اخاذی که نسبت به شما شده است را طبق قانون اقامه دعوا کنید و شکواییه ای مبنی بر تهدید و اخاذی در دادگاه کیفری صالح تنظیم کنید و قانون هم از شما حمایت خواهد کرد.
  • مواد 668 و 669 قانون مجازات اسلامی تعزیرات تهدید و مصداق دیگر تهدید یعنی اخاذی یا شانتاژ را جرمی مستقل جرم انگاری کرده است.

 

مستندات قانونی - ضرب و جرح

ماده 668 قانون مجازات اسلامی

 هر کس با جبر و قهر یا با اکراه و تهدید دیگری را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضاء و یا مهر نماید و یا سند و نوشته‌ای که متعلق به او‌یا سپرده به او می‌باشد را از وی بگیرد به حبس از سه ماه تا دو سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

ماده 669 قانون مجازات اسلامی

 هر گاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید،‌اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه یا زندان از دو‌ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

البته دو ماده 668-669 از جرایم قابل گذشت طبق ماده 104 قانون مجازات اسلامی تلقی خواهند شد و طبق تبصره ماده 11 قانون کاهش استفاده از حبس تعزیری چون این دو ماده مشمول درجه 4 تا 8 هستند حداثل و حداکثر مجازات به نصف تقلیل یافته است.

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.