-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 08 آذر 1400

 شکایت و اقدام زن برای طلاق و مهریه از خارج از کشور

همسر بنده حدوداً سه سال پیش از کشور خارج شده و دیگه مراجعت نکرده ابتدا به استانبول و بعدا کانادا و اکنون در انگلستان می باشد البته تاریخ گذر نامه ایشان تمام شده و هنوز هم برای تمدید اقدام نکرده و من هم رضایت برای تمدید گذرنامه ندادم تا ادامه زندگی مشترک را تعیین تکلیف کند و اکنون با گذرنامه بی اعتبار در کشور انگلستان می باشد.از خارج از کشور پیام داد که دیگه بر نمیگردم و درخواست طلاق و وصول مهریه داده است حالا سوال من این هست :

1- ایشان بدون گذرنامه معتبر چه سرنوشتی خواهد داشت ؟

2- با توجه به اقداماتی که کرده و سکونت خارج از کشور و اوضاعی که شرح دادم چه جور میتونم روند وصول مهریه را تا زمان تعین تکلیف تعلیق کنم ؟ 

 

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2485

پاسخ – شکایت طلاق و مهریه توسط زوجه مقیم خارج

  • مطابق ماده 1082 قانون مدنی به موجب عقد نکاح زن مالک مهریه شده و می تواند هر زمان که بخواهد آن را مطالبه نماید و هر نوع تصرفی را در آن بنماید. 
  • بنابراین پرداخت مهریه تکلیف مرد بوده و زن قبل از نزدیکی مستحق نصف آن و بعد از نزدیکی مستحق تمام آن می باشد و اقامت زن در خارج یا داخل کشور تغییری در این حق ایجاد نخواهد کرد. 
  •  شکایت و اقدام زن برای طلاق و مهریه از خارج از کشور تابع قانون ایران بوده و زوجه مقیم خارج می تواند برای این کار به شخصی که در ایران است وکالت پی گیری امور حقوقی طلاق و اخذ مهریه را بدهد.
  •  پس از انجام امور وکالت سایر مراحل یعنی مراجعه به دفتر ازدواج برای صدور اجراییه و معرفی اموال زوج به مراجع قانونی در صورت عدم پرداخت مهر توسط او، از طریق وکیل قابل پی گیری بوده و در نهایت اگر مرد پس از معرفی اموال نیز برای پرداخت مهر اقدامی انجام نداد به میزان ارزش مبلغ مهریه از اموال او توقیف شده و اگر باز هم برای پرداخت آن اقدام نکند، اموال توقیف شده به مزایده گذاشته شده و مهریه‌ی زن به او پرداخت می‌شود.
  •  لازم به ذکر است که نشوز یا عدم تمکین زن تأثیری در حق مطالبه مهریه او نداشته و حتی اگر زن بدون دلیل موجه زندگی زناشویی را ترک نماید، می تواند مهریه خود را مطالبه کند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص شکایت و اقدام زن برای طلاق و مهریه از خارج از کشور

در خصوص پرسش مطرح شده باید گفت مطابق قانون حق طلاق با مرد است و او می تواند هر زمان بدون نیاز به ارائه دلیل همسر خود را طلاق دهد اما برای اقدام زوجه برای طلاق چه مقیم خارج از کشور چه داخل کشور باشد، در صورتی که وکالت در طلاق نداشته باشد، باید موارد معین قانونی ازجمله خودداری یا عجز شوهر از دادن نفقه، عسر و حرج زوجه، عیوب زوج که در قانون مدنی بدان ها اشاره شده، مجنون شدن مرد، تحقق یابد تا زوجه بتواند دادخواست طلاق داده و از همسر خود جدا گردد. بنابراین بدون اثبات دلایل مذکور زوجه نمی تواند از همسر خود جدا گردد.

در رابطه با مهریه هم از آنجایی که بعد از عقد نکاح مهریه بر ذمه شوهر ثابت می شود، با درخواست زن مرد مکلف به پرداخت آن بوده و محل اقامت زوجه تأثیری بر این تکلیف ندارد.

عدم حضور زن در منزل شوهر و نشوز زن تنها مجوز عدم تکلیف مرد به نفقه می باشد.

در رابطه با روند وصول مهریه باید گفت زوج از زمان ابلاغ اجراییه پرداخت مهریه یک ماه فرصت درخواست اعسار و تقسیط مهریه را دارد و با این اقدام پرونده اجرایی موقتا متوقف از رسیدگی می شود تا تکلیف اعسار مشخص گردد.

 

 

مواد قانونی قابل استناد - درخواست طلاق و مطالبه مهریه از خارج

ماده ۶ قانون مدنی
قوانین مربوط به احوال شخصیه از قبیل نکاح و طلاق و اهلیت اشخاص و ارث در مورد کلیه اتباع ایران ولو اینکه مقیم در خارجه باشند مجری خواهد بود.


ماده ۷ قانون مدنی
اتباع خارج مقیم در خاک ایران از حیث مسائل مربوط به احوال شخصیه و اهلیت خود و همچنین از حیث حقوق ارثیه در حدود معاهدات مطیع قوانین و مقررات دولت متبوع خود خواهند بود.


ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.


ماده ۱۰۸۳ قانون مدنی
برای تادیه تمام و یا قسمتی از مهر میتوان مدت یا اقساطی قرار داد.


ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی
همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار میشود.


ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی
هر گاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظائف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.


ماده ۱۱۲۲ قانون مدنی
عیوب زیر در مرد موجب حق فسخ برای زن خواهد بود:
۱) خصاء
۲) عنن به شرط اینکه ولو یکبار عمل زناشویی را انجام نداده باشد.
۳) مقطوع بودن آلت تناسلی به اندازه ای که قادر به عمل زناشویی نباشد.


ماده ۱۱۲۵ قانون مدنی
جنون و عنن در مرد هرگاه بعد از عقد هم حادث شود موجب حق فسخ برای زن خواهد بود.


ماده ۱۱۲۶ قانون مدنی
هر یک از زوجین که قبل از عقد عالم به امراض مذکوره در طرف دیگر بوده بعد از عقد فسخ نخواهد داشت.


ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی
در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او بدادن نفقه زن می‌ تواند برای طلاق به حاکم ‌رجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق مینماید ‌همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.


ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی
در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می‌تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنان چه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه می‌تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می‌شود.
تبصره (۱۳۸۱/۴/۲۹) - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه‌ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می‌گردد:
۱- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
۲- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
۳- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
۴- ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
۵- ابتلای زوج به بیماری‌های صعب‌العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه‌ی صعب‌العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود، حکم طلاق صادر نماید.


ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی
مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.
تبصره- زن نیز می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد (۱۱۱۹)، (۱۱۲۹) و (۱۱۳۰) این قانون، از دادگاه تقاضای طلاق نماید.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.