پاسخ – آیا می توان در دادگاه های ایران از یک شرکت خارجی شکایت کرد ؟
- ماده 3 قانون مجازات اسلامی به بحث صلاحیت سرزمینی پرداخته است به این معنی که هر مجرمی می بایست مطابق قانون کشوری که جرم در آنجا اتفاق افتاده است مجازات شود چرا که اگر مجرم مطابق با قانون کشور دیگری تحت تعقیب و مجازات قرار گیرید، این امر موجب تضعیف اقتدار و حاکمیت کشور محل وقوع جرم می گردد لذا بطور کلی نمی توان از یک شرکت خارجی که هیچ دفتر و نمایندگی قانونی در داخل کشور ایران ندارد در محاکم کیفری شکایت نمود.
- در ابتدا باید بررسی نمود که آیا اقدامی که شرکت خارجی انجام داده است مطابق قانون کشوری که در آن واقع شده و عمل در آن صورت پذیرفته است جرم محسوب می شود یا خیر.
- مرحله بعدی این است که بررسی شود اداره بازرگانی ایالت و یا استان محل وقوع شرکت خارجی چه تمهیداتی را برای حمایت از حقوق و منافع مشروع سرمایه گذاران خارجی به صورت غیر حضوری و ارسال مدارک کتبی از طریق ایمیل پیش بینی نموده است.
- روش دیگر مکاتبه غیرحضوری با دادرس فدرال(آمبودزمان) کشور محل وقوع شرکت خارجی است. دادرس به شکایاتی رسیدگی می کند که در رابطه با اعمال اداری نهاد های دولتی و سازمان های خصوصی مشخص است.
- باید توجه نمود که اصل 81 قانون اساسی دادن امتیاز تشکیل شرکت خارجی در زمینه های تجاری،صنعتی، کشاورزی و... را در داخل کشور ممنوع نموده است ولی طبق تفسیر شورای نگهبان اگر شرکت خارجی با دستگاه های دولتی ایرانی قرارداد منعقد نموده باشد، در حدود اختیارات مندرج در قرارداد می تواند به ثبت شعب خود در ایران مبادرت نماید و در این صورت اگر جرمی توسط این شعب انجام شود می توان در محاکم کیفری ایران علیه آن شرکت شکایت نمود.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص راه های شکایت از شرکت خارجی در ایران
♦ در خصوص پاسخ به سوال شما باید اشاره نمود که طبق اصل سرزمینی بودن قوانین جزایی شما نمی توانید در این خصوص در محاکم کیفری ایران طرح شکایت کنید چرا که حتی اگر در این خصوص رای صادر گردد شما در اجرای رای دچار مشکل می شوید چرا که شرکت در کشور دیگری واقع شده است. ♦ شما می توانید با اداره بازرگانی ایالت محل وقوع شرکت، امبودزمان استرالیا و یا پلیس فدرال استرالیا مکاتبه نمایید و در صورت نیاز مدارک کتبی را برای آن نهادها ارسال نمایید. بهتر است در این خصوص حضوراً با یک وکیل با تجربه مشورت نمایید.در صورت تمایل به مشاوره با وکلای ما می توانید از طریق تلفن های اعلام شده با ما در تماس و ارتباط باشید.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
مستندات قانونی - شکایت از شرکت خارجی در ایران
اصل 34 قانون اساسی
دادخواهی حق مسلم هر فرد است و هر کس میتواند به منظور دادخواهی به دادگاههای صالح رجوع نماید. همه افراد ملت حق دارند این گونه دادگاهها را در دسترس داشته باشند و هیچکس را نمیتوان از دادگاهی که به موجب قانون حق مراجعه به آن را دارد منع کرد.
اصل 81 قانون اساسی
دادن امتیاز تشکیل شرکتها و موسسات در امور تجارتی و صنعتی و کشاورزی و معادن و خدمات به خارجیان مطلقاً ممنوع است.
ماده 3 قانون مجازات اسلامی
قوانین جزائی ایران درباره کلیه اشخاصی که در قلمرو حاکمیت زمینی، دریایی و هوایی جمهوری اسلامی ایران مرتکب جرم شوند اعمال می شود مگر آنکه به موجب قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد.
ماده 4 قانون مجازات اسلامی
هر گاه قسمتی از جرم یا نتیجه آن در قلمرو حاکمیت ایران واقع شود در حکم جرم واقع شده در جمهوری اسلامی ایران است.
ماده 5 قانون مجازات اسلامی
هر شخص ایرانی یا غیرایرانی که در خارج از قلمرو حاکمیت ایران مرتکب یکی از جرائم زیر یا جرائم مقرر در قوانین خاص گردد، طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران محاکمه و مجازات می شود و هرگاه رسیدگی به این جرائم در خارج از ایران به صدور حکم محکومیت و اجرای آن منتهی شود، دادگاه ایران در تعیین مجازاتهای تعزیری، میزان محکومیت اجراء شده را محاسبه می کند:
الف- اقدام علیه نظام، امنیت داخلی یا خارجی، تمامیت ارضی یا استقلال جمهوری اسلامی ایران
ب- جعل مهر، امضاء، حکم، فرمان یا دستخط مقام رهبری یا استفاده از آن
پ- جعل مهر، امضاء، حکم، فرمان یا دستخط رسمی رئیس جمهور، رئیس قوه قضائیه، رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، رئیس مجلس خبرگان، رئیس دیوانعالی کشور، دادستان کل کشور، اعضای شورای نگهبان، رئیس واعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، وزرا یا معاونان رئیس جمهور یا استفاده از آنها
ت- جعل آراء مراجع قضائی یا اجرائیه های صادره از این مراجع یا سایر مراجع قانونی و یا استفاده از آنها
ث- جعل اسکناس رایج یا اسناد تعهدآور بانکی ایران و همچنین جعل اسناد خزانه و اوراق مشارکت صادر شده یا تضمین شده از طرف دولت یا تهیه یا ترویج سکه قلب در مورد مسکوکات رایج داخل
ماده 7 قانون مجازات اسلامی
علاوه بر موارد مذکور در مواد فوق هریک از اتباع ایران در خارج از کشور مرتکب جرمی شود، در صورتی که در ایران یافت و یا به ایران اعاده گردد، طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران محاکمه و مجازات می شود مشروط بر اینکه:
الف- رفتار ارتکابی به موجب قانون جمهوری اسلامی ایران جرم باشد.
ب- در صورتی که جرم ارتکابی از جرائم موجب تعزیر باشد، متهم در محل وقوع جرم محاکمه و تبرئه نشده یا در صورت محکومیت، مجازات کلاً یا بعضاً درباره او اجراء نشده باشد.
پ- طبق قوانین ایران موجبی برای منع یا موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای مجازات یا سقوط آن نباشد.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما