-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 16 خرداد 1401

 فرض رابطه قبل از ازدواج و فریب زوج

باسلام و خسته نباشید. قبل عقد با همسرم که مطلقه بودن و خودم نیز ازدواج مجددم بوده در خصوص رابطه قبل ازدواج ازشون پرسیدم که بهم گفتن در حد حرف زدن و آشنایی بوده که به تفاهم نرسیدن و تموم شده، بعد ازدواج فهمیدم که حداقل با دونفر رابطه نامشروع داشتن،که به گفته خودشون فقط با یک نفر بودن که اونم صیغه بوده باهاش در صورت اثبات این موضوعات در دادگاه و اگر سندی در خصوص صیغه بودن با افراد قبلی نیز ارائه دهند آیا مشمول فریب در ازدواج میباشد؟ و شرایط مهریه و نفقه در صورت اقدام من برای جدایی چگونه خواهد بود ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 979

پاسخ – در چه صورت رابطه قبل از ازدواج فریب محسوب می شود ؟

  • تدلیس عبارت است از عملیاتی که موجب فریب طرف قرارداد می شود.
  • تدلیس به معنای دقیق تر در نکاح آن است که با اعمال متقلبانه نقص یا عیبی را که در یکی از زوجین هست پنهان دارند یا او را دارای صفت کمالی معرفی کنند که فاقد آن است ؛ به طور مثال مرد خود را بر خلاف واقع دارای ثروت و مقام معرفی کند و از این راه طرف دیگر را فریب داده و او را وادار به نکاح کند. (مختصر حقوق خانواده دکتر صفایی- دکتر امامی) 
  • نوعی دیگر از موارد تدلیس سکوت است یعنی تدلیس هم نفیا و هم اثباتا قابل اثبات است.در مواردی که نقص یا عیب عرفا قابل چشم پوشی و مسامحه نباشد و با گذشت زمان عادتا هویدا نمی شود و غالبا در صورت علم به آن موضوع ازدواج شکل نخواهد گرفت، گروهی از فقها و حقوقدانان تصریح به تدلیس در نکاح کردند.
  • هر گاه نکاح ناشی از تدلیس باشد فریب خورده می تواند طبق قواعد مسئولیت مدنی از تدلیس کننده مطالبه خسارت کند اعم از اینکه تدلیس زوجین باشد یا شخص ثالث باشد و اعم از اینکه شخص از حق فسخ خود استفاده کرده باشد یا خیر. 
  • همچنین قانونگذار در قانون مجازات اسلامی تعزیرات در ماده ۶۴۷ علاوه بر مجازات مدنی، مجازات کیفری در نظر گرفته است .به موجب نظریه مشورتی مخفی کردن ازدواج قبلی از مصادیق فریب در نکاح است تحقق جرم منوط به ‌واهی بودن هر چیزی که طرف دیگر واجد آن نباشد واهی است و با توجه به ‌واژه از قبیل ، مصادیق مذکور تمثیلی است.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص رابطه قبل ازدواج و فریب زوجه

در ابتدا باید دید که آیا دوشیزگی همسر برای شما شرط شده بوده است یا خیر؛ اما در هر حال نکاح موقت هم به نوعی مخفی کردن ازدواج سابق محسوب می شود نظریه مشورتی ۳۹۰۲/۷ اداره حقوقی قوه قضاییه نیز حاکی از این مسئله خواهد بود.
(چنانچه هر یک از زوجین قبل از عقد خود را مجرد معرفی نماید و یا در یکی از آنها تجرد شرط شده باشد خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متبایناً بر آن واقع شده باشد علاوه بر اینکه طبق ماده(۳) 1128 قانون مدنی برای طرف مقابل حق فسخ وجود دارد. مستنداً به ماده(۴) 647 قانون مجازات اسلامی قابل تعقیب کیفری است و در این مورد فرقی بین عقد منقطع و دائم وجود ندارد.)
اما رابطه نامشروع هم خود نیازمند دقت است که چه نوع رابطه ای بین آنها بوده است؛اگر زن یا مرد مجرد قبل از ازدواج با نامحرم رابطه جنسی خاص برقرار کرده باشد مرتکب زنا شده است. بر اساس ماده ۲۲۵ قانون مجازات اسلامی، مجازات زنا برای شخص غیر محصن شلاق می باشد. 
اگر رابطه شخص قبل از ازدواج غیر از زنا بوده مانند بوسیدن، بغل گرفتن و معاشقه در این صورت شخص محکوم به رابطه نامشروع می شود. ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی بیان می کند.
در رابطه سوال دوم هم باید گفت که به مجرد عقد زن مالک مهریه خواهد بود البته این مالکیت متزلزل خواهد بود و پس از نزدیکی این تمام مهریه به تملک زوجه در می‌آید.اما در اینجا باید گفت که چون شوهر در اثر تدلیس با زنی ازدواج کند می تواند مطالبه خسارت نماید و به تعبیری می شود تفاوت مهر بین باکره و ثبیه (غیر باکره) را دریافت کند و این مابتفاوت از مهر کسر شود و بقیه مهر به زوجه پرداخت شود. برخی از فقها حکم به کسر یک ششم از مهریه و برخی دیگر نصف مهریه را در نظر گرفتند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - رابطه قبل ازدواج و فریب در ازدواج

ماده ۴۳۸ قانون مدنی
تدلیس عبارت است از عملیاتی که موجب فریب طرف معامله شود.
ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
ماده ۱۱۲۸ قانون مدنی
هر گاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده برای طرف مقابل ‌حق فسخ خواهد بود خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متباینا بر آن واقع شده باشد.
ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)
هر گاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه ‌شوند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراه‌کننده تعزیر می‌شود.
ماده ۶۴۷ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)
[اصلاحی ۱۳۹۹/۲/۲۳]- چنانچه هر یک از زوجین قبل از عقد ازدواج طرف خود را به امور واهی از قبیل داشتن تحصیلات عالی، تمکن مالی، موقعیت اجتماعی، شغل و سمت خاص، تجرد و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از آن‌ها واقع شود مرتکب به حبس تعزیری از سه ماه تا یک سال محکوم می‌گردد.

 ماده ۵۱ قانون حمایت از خانواده 
هر فرد خارجی که بدون اخذ اجازه مذکور در ماده (۱۰۶۰) قانون مدنی و یا بر خلاف سایر مقررات قانونی با زن ایرانی ازدواج کند به حبس تعزیری درجه پنج محکوم می شود.

 ماده ۵۲ قانون حمایت از خانواده 

هرکس در دادگاه زوجیت را انکار کند و سپس ثابت شود این انکار بی اساس بوده است یا برخلاف واقع با طرح شکایت کیفری یا دعوای حقوقی مدعی زوجیت با دیگری شود به حبس تعزیری درجه شش ویا جزای نقدی درجه شش محکوم می شود. این حکم درمورد قائم مقام قانونی اشخاص مذکور نیز که با وجود علم به زوجیت، آن را در دادگاه انکار کند یا علی رغم علم به عدم زوجیت با طرح شکایت کیفری یا دعوای حقوقی مدعی زوجیت گردد، جاری است. 

ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده 

هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و درصورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزایی یا اجرای مجازات موقوف می شود. تبصره ـ امتناع از پرداخت نفقه زوجه ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی مشمول مقررات این ماده است.

ماده ۵۴ قانون حمایت از خانواده 

 هرگاه مسؤول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند یا مانع ملاقات طفل با اشخاص ذی حق شود، برای بار اول به پرداخت جزای نقدی درجه هشت و در صورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور محکوم می شود. 

ماده ۵۵ قانون حمایت از خانواده 

هر پزشکی که عامداً بر خلاف واقع گواهی موضوع مواد (۲۳) و (۳۱) این قانون را صادر یا با سوء نیت از دادن گواهی مذکور خودداری کند، بار اول به محرومیت درجه شش موضوع قانون مجازات اسلامی از اشتغال به طبابت و بار دوم و بالاتر به حداکثر مجازات مذکور محکوم می شود.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص دعاوی خانواده و کیفری

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.