انتقال مال غیر با توسل به جعل
- در ابتدا بحث را به دو قسمت تقسیم کنیم :
اول- نکات مربوط به اصل بزهی که اتفاق افتاده است
دوم- دلایل صدور قرار منع تعقیب و مرور زمان
- جعل در لغت به معنای دگرگون کردن و وارونه ساختن است . القبیح حسنا (زشت را زیبا جلوه دادن)و تزویر در لغت به معنی دروغ و باطل است (آراستن دروغ).
- جعل و تزویر در اصطلاح حقوقی به یکی از جرایم علیه آسایش عمومی اطلاق میشود . جعل و تزویر عبارت است از قلب متقلبانه حقیقت به زیان دیگری به یکی از طرق نام برده در قانون در یک سند یا نوشته یا هر چیز دیگر،ماده 523 قانون مجازات تعزیرات جعل و تزویر را توضیح داده است.
- در اکثر موارد یک سند برای استفاده بعدی از آن جعل میشود اما از نظر حقوقی مرتکب دو جرم جداگانه را مرتکب شده است یکی جعل و دیگری استفاده از سند مجعول .
- رای وحدت رویه شماره 1188 مورخه 1336 استفاده و استعمال اسناد مجعوله جرمی است مجزا از جرم جعل که باید احکام جداگانه برای آن صادر شود.به علاوه حکم شماره 299- مورخه 1320/5/31 هم در تایید همین نظر است.
- برای تحقق جرم حصول نتیجه (به دست آوردن منافع مادی و معنوی ) شرط نیست بلکه صرف استعمال سند موجب تحقق جرم است. دو حکم به شماره 770- مورخه 1316/4/10و شماره 6782 مورخه1320/3/21 شعبه دوم دیوان عالی کشور هم در تایید همین نظر است.
- علاوه بر بحث حصول نتیجه عنصر معنوی جرم جعل هم حایز اهمیت است به این معنا که عمل تحریف واقعیت در یک نوشته به قصد اضرار باشد علاوه بر آن وجود قصد متقلبانه الزامی است قصد متقلبانه هم باید مبتنی بر سوء نیت و آگاهی نسبت عمل ارتکابی باشد.
- حکم شماره 292 - مورخه 1320/1/31 شعبه دوم دیوان عالی کشور در مورد قصد مجرمانه در جعل هم این نظر را تایید میکند.اما در بحث مانعی که باعث شد شما نتوانید به موقع شکایت کنید و شکایت شما مشمول مرور زمان شده است. طبق ماده 106 قانون مجازات اسلامی اگر یکسال از تاریخ وقوع جرم اقدام به شکایت نکرده باشید حق شکایت از شما ساقط خواهد شد و اصطلاحا مشمول مرور زمان شکایت شده است. اما مرور زمان دارای دو شرط اصلی است:
1- جرم تعزیری قابل گذشت باشد
2- یکسال از تاریخ اطلاع از جرم بزه دیده از جرم شکایت نکند.
- به این معنا که اگر مانعی برای اطلاع از وقوع جرم برای بزه دیده (شاکی) باشد و وی نتواند از بزه مطلع شود مرور زمان شروع نخواهد شد مثلا اگر شخصی در وضعیت وخیم بیماری در بیمارستان باشد و از وقوع جرمی متضرر شود از تاریخی که بهبودی پیدا میکند و از اوضاع و احوال پیرامون خود مطلع میشود مرور زمان یکساله شروع خواهد شد.
- از طرفی دیگر ارزش اموال غصب شده از شما به گفته خود بالای صد میلیون تومان است و طبق بند ب ماده 109 قانون مجازات اسلامی و با عنایت به ماده 36 قانون مجازات اسلامی مشمول مرور زمان نخواهد شد.
- نتیجتا با احترام به دادگاه محترم باید گفت که از دو جهت بزه ارتکابی مشمول مرور زمان نخواهد شد :
اولاً جرم تعزیری جعل و استفاده از سند مجعول از جرایم غیر قابل گذشت است و جزء ماده 104 قانون مجازات نخواهد بود.
دوماً مبلغ ضرر وارده از بزه ارتکابی بیش از صد میلیون تومان است و مشمول ماده 109 قانون مجازات اسلامی که مواردی را که مشمول مرور زمان نمیشود را نام برده است میشود.
مستندات قانونی - انتقال مال غیر و جعل
ماده 36 قانون مجازات اسلامی
حکم محکومیت قطعی درجرائم موجب حد محاربه و افساد فی الارض یا تعزیر تا درجه چهار و نیز کلاهبرداری بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال در صورتی که موجب اخلال در نظم یا امنیت نباشد در یکی از روزنامه های محلی در یک نوبت منتشر می شود.
تبصره – انتشار حکم محکومیت قطعی در جرائم زیر که میزان مال موضوع جرم ارتکابی، یک میلیارد (1.000.000.000) ریال یا بیش از آن باشد، الزامی است و در رسانه ملی یا یکی از روزنامه های کثیرالانتشار منتشر می شود: الف- رشاء و ارتشاء ب- اختلاس پ- اعمال نفوذ برخلاف حق و مقررات قانونی در صورت تحصیل مال توسط مجرم یا دیگری ت- مداخله وزرا و نمایندگان مجلس و کارمندان دولت در معاملات دولتی و کشوری ث- تبانی در معاملات دولتی ج- أخذ پورسانت در معاملات خارجی چ- تعدیات مأموران دولتی نسبت به دولت ح- جرائم گمرکی خ- قاچاق کالا و ارز د- جرائم مالیاتی ذ- پولشویی ر- اخلال در نظام اقتصادی کشور ز- تصرف غیرقانونی در اموال عمومی یا دولتی
ماده 106 قانون مجازات اسلامی
در جرائم تعزیری قابل گذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم، شکایت نکند، حق شکایت کیفری او ساقط می شود مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار، قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه می شود. هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرفنظر وی از طرح شکایت نباشد هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد. تبصره- غیر از مواردی که شاکی تحت سلطه متهم بوده، درصورتی به شکایت وی یا ورثه او رسیدگی می شود که جرم موضوع شکایت طبق ماده (105) این قانون مشمول مرور زمان نشده باشد.
ماده 104 قانون مجازات اسلامی
علاوه بر جرائم تعزیری مندرج در کتاب دیات و فصل حدقذف این قانون و جرائمی که به موجب قوانین خاص قابل گذشت می باشند، جرائم مندرج در قسمت أخیر ماده (596) و مواد (608)، (622)، (632)، (633)، (642)، (648)، (668)، (669)، (676)، (677)، (679)، (682)، (684)، (685)، (690)، (692)، (694)، (697)، (698)، (699) و (700) از کتاب پنجم «تعزیرات» نیز قابل گذشت محسوب میشوند.
ماده 109 قانون مجازات اسلامی
جرائم ذیل مشمول مرور زمان تعقیب، صدور حکم و اجرای مجازات نمیشوند: الف- جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور ب- جرائم اقتصادی شامل کلاهبرداری و جرائم موضوع تبصره ماده (36) این قانون با رعایت مبلغ مقرر در آن ماده پ- جرائم موضوع قانون مبارزه با مواد مخدر
ماده 523 قانون مجازات اسلامی
جعل و تزوير عبارتند از: ساختن نوشته يا سند يا ساختن مهر يا امضاي اشخاص رسمي يا غيررسمي خراشيدن يا تراشيدن يا قلم بردن يا الحاق يا محو يا اثبات يا سياه كردن يا تقديم يا تاخير تاريخ سند نسبت به تاريخ حقيقي يا الصاق نوشته اي به نوشته ديگر يا بكار بردن مهر ديگري بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب.