امکان به جریان انداختن مجدد پرونده اجرایی بعد از 5 سال
قطعه زمین کشاورزی که دستور مزایده داده شده و دو بار آگهی مزایده انجام شده و ملک فروش نرفته اکنون در سال جاری بعد از گذشت پنج سال میتوان اجراییه صادر کرد؟ شاکی پرونده و یکی از وراث فوت شده.
امتیاز:
|
تعداد بازدید: 5951
پاسخ – آیا می شود بعد از 5 سال دوباره پرونده اجرایی را به جریان انداخت ؟
- اجرای حکم به معنای اعم عبارت است از اقدام به عملیات اجرایی از ابلاغ اجرائیه تا مرحله تحویل مال به محکوم له است.
- اما اجرای حکم به معنای اخص عبارت است از تحقق بخشیدن مدلول حکم از قبیل گرفتن محکوم به از محکوم علیه و دادن آن به محکوم له.
- عملیات اجرایی نیز به عملیات اجرای سند یا حکمی گفته میشود که توسط اجرای ثبت یا دادگاه صورت میگیرد.
- با صدور حکم در دعاوی، اصولا اجرای آن باید با رعایت شرایط و تشریفات مندرج در قانون باشد. اصل فوریت اجرای حکم از جمله اصول حاکم بر آرای صادره می باشد. این اصل در ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی تصریح گردیده است. در این ماده آمده است همین که اجرائیه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف 10 روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفای محکوم به از آن میسر باشد. این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
- از اصول دیگر حاکم بر آرای صادره را می توان به اصل تداوم عملیات اجرایی و عدم تأخیر اجرای حکم تعبیر نمود.
- به موجب ماده 24 قانون اجرای احکام مدنی، دادورز بعد از شروع به اجرا نمی تواند اجرای حکم را تعطیل و یا قطع نماید و یا به تأخیر بیندازد مگر به موجب قرار دادگاهی که دستور اجرای حکم را داده یا دادگاهی که صلاحیت صدور دستور تأخیر اجرای حکم را دارد.
- با توجه به ماده مذکور، قانونگذار بصورت حصری موارد و شرایط خاص و استثنائات حاکم بر اصل تأخیر ناپذیری اجرای احکام مدنی را بیان نموده و دادورز صرفاً در موارد اشاره شده می تواند نسبت به توقف اجرای حکم اقدام نماید که از جمله آنها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1- صدور قرار از دادگاهی که دستور اجرای حکم یا دادگاهی که صلاحیت صدور دستور تأخیر اجرای حکم را دارد. همچنین صدور قرار قبولی دادخواست واخواهی و تجدیدنظرخواهی
2- چنانچه محکوم له نسبت به تسلیم تأمین مناسب در مرحله فرجام خواهی خودداری نماید.
3- اعاده دادرسی
4- صدور قرار تأخیر اجرای حکم به جهت رفع اختلاف
5- ابراز رسید محکوم له دائر به وصول محکوم به توسط محکوم علیه
- با صدور حکم قطعی دادگاه، آخرین مرحله دادرسی، اجرای حکم می باشد.
- اجرای احکام باید با رعایت شرایط و تشریفات مندرج در قانون اجرای احکام باشد.
- در قانون اجرای احکام مدنی پس از حصول تحقق شرایط زیر، اجرائیه صادر و به محکوم علیه ابلاغ می گردد:
1- دادنامه قطعی
2- اجرایی بودن حکم
3- ابلاغ حکم
4- درخواست محکوم له یا نماینده یا قائم مقام او برای اجرای حکم
- در رابطه با امکان به جریان انداختن مجدد پرونده اجرایی بعد از 5 سال باید گفت به موجب ماده ۱۶۸ قانون اجرای احکام مدنی هر گاه از تاریخ صدور اجراییه بیش از پنج سال گذشته و محکوم له عملیات اجرایی را تعقیب نکرده باشد اجراییه بلااثر تلقی میشود و در این مورد اگر حق اجراء وصول نشده باشد، دیگر قابل وصول نخواهد بود. محکومله میتواند مجدداً از دادگاه تقاضای صدور اجراییه نماید ولی درمورد اجرای هر حکم فقط یک بار حق اجراء دریافت میشود.
- با توجه به ماده فوق، باید گفت تنها در صورتی که اجرای حکم به دلایلی در مدت زمان پنج سال از تاریخ صدور اجراییه امکان پذیر نباشد، محکوم له باید درخواست صدور اجرائیه جدید نماید و گذشت زمان موجب نمی شود که محکوم له (شخصی که رای به نفع وی صادر شده است) دیگر حقی برای تعقیب عملیات اجرائی نداشته باشد.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص امکان به جریان انداختن پرونده اجرایی بعد را چند سال
در پاسخ به پرسشی که طرح نمودید باید گفت شما می توانید مجددا درخواست صدور اجراییه بنمایید. به موجب ماده 10 اجرای احکام مدنی اگر محكوم عليه قبل از ابلاغ اجرائيه محجور يا فوت شود اجرائيه حسب مورد به ولي، قيم، امين، وصي، ورثه يا مدير تركه او ابلاغ مي گردد و هر گاه حجر يا فوت محكوم عليه بعد از ابلاغ اجرائيه باشد مفاد اجرائيه و عمليات انجام شده به وسيله ابلاغ اخطاريه به آنها اطلاع داده خواهد شد.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
مستندات قانونی قابل استناد در خصوص پرونده های اجرایی
ماده ۱۰ قانون اجرای احکام مدنی
اگر محکومعلیه قبل از ابلاغ اجراییه محجور یا فوت شود اجراییه حسب مورد به ولی، قیم، امین، وصی، ورثه یا مدیر ترکه او ابلاغ میگردد و هرگاه حجر یا فوت محکومعلیه بعد از ابلاغ اجراییه باشد مفاد اجراییه و عملیات انجام شده به وسیله ابلاغ اخطاریه به آنها اطلاع داده خواهد شد.
ماده ۲۴ قانون اجرای احکام مدنی
دادورز (مامور اجرا) بعد از شروع به اجرا نمیتواند اجرای حکم را تعطیل یا توقیف یا قطع نماید یا به تاخیر اندازد مگر به موجب قراردادگاهی که دستور اجرای حکم را داده یا دادگاهی که صلاحیت صدور دستور تاخیر اجرای حکم را دارد یا با ابراز رسید محکومله دائر به وصولمحکوم به یا رضایت کتبی او در تعطیل یا توقیف یا قطع یا تاخیر اجراء.
ماده ۳۴ قانون اجرای احکام مدنی
همین که اجراییه به محکومعلیه ابلاغ شد محکومعلیه مکلف است ظرف ده روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکومبه بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفاء محکوم به از آن میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبور جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحاً اعلام نماید هرگاه ظرف سه سال بعد از انقضاء مهلت مذکور معلوم شود که محکومعلیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه متعسر گردیده باشد به حبس جنحهای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد.
تبصره - شخص ثالث نیز میتواند به جای محکومعلیه برای استیفای محکومبه مالی معرفی کند.
ماده ۱۶۸ قانون اجرای احکام مدنی
هرگاه از تاریخ صدور اجراییه بیش از پنج سال گذشته و محکومله عملیات اجرایی را تعقیب نکرده باشد اجراییه بلااثر تلقی میشود ودر این مورد اگر حق اجراء وصول نشده باشد دیگر قابل وصول نخواهد بود. محکومله میتواند مجدداً از دادگاه تقاضای صدور اجراییه نماید ولی درمورد اجرای هر حکم فقط یک بار حق اجراء دریافت میشود.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما