-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 04 اسفند 1400

 نحوه اجرا و اعمال مجازات کلاهبرداری

یک مورد کلاهبرداری شده مبنی بر اینکه وامی می خواهند بدهند.وکالت انتقال سند خانه مان را از ما گرفتند و پس از شکایت و رای دادگاه سند خانه به صاحب اصلی برگشته ‌و مجرم به ۵سال زندان محکوم شده آیا این کلاهبرداران پس از دوران محکومیت باید رضایت شاکی بگیرند و شاکی می تواند طلب جزای نقدی کند ؟

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1139

پاسخ – مراحل مجازات کلاهبردار چگونه است ؟

  • کلاهبرداری عبارت است از بردن مال دیگری از طریق توسل توام با سونیت به وسایل یا عملیات متقلبانه.
  • رکن قانونی کلاهبرداری ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری می باشد. به موجب این ماده هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال واختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا ۷ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود.
  • در جرم کلاهبرداری، بکار بردن آگاهانه و ارادی وسایل متقلبانه برای فریب بزهدیده سونیت عام محسوب می گردد. بنابراین، کسانی که از متقلبانه بودن وسایل مورد استفاده آگاه نیستند یا در حالت ناهشیاری همانند خواب و مستی از وسایل مذکور استفاده می نمایند، فاقد رکن روانی جرم می باشند.
  • سوء نیت خاص در جرم کلاهبرداری قصد بردن مال دیگری است. یعنی مرتکب باید در جهت بردن مال دیگری از وسایل متقلبانه استفاده نموده و بزه دیده را اغفال نماید.این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است. 
  • لازم به ذکر است که بزه دیده باید از متقلبانه بودن وسایل مذکور بی اطلاع باشد و در اثر فریب، مال را به مجرم تسلیم نماید.
  • جرم کلاهبرداری یک جرم مرکب است. بدین معنا که رکن مادی آن از چند جزء تشکیل شده که برای احراز جرم، مجرم باید آن ها را مرتکب شده باشد. این موارد عبارتند از:

1- توسل به وسایل متقلبانه
2- اغفال و فریب قربانی
3- بردن مال دیگری

  • مصادیق وسایل متقلبانه جرم کلاهبرداری در ماده مذکور شامل موارد زیر می باشد:

1- فریب دادن مردم به داشتن اموال و اختیارات واهی
2- فریب دادن مردم به وجود شرکت ها یا تجارتخانه ها یا موسسات موهوم
3- امیدوار کردن مردم به امور غیرواقع
4- ترساندن مردم از حوادث و پیش آمدهای غیرواقع
5- اختیار اسم یا عنوان مجعول

  • قابل ذکر است مانورهای متقلبانه ای که کلاهبردار به آن ها متوسل شده است، در صورتی موجب تحقق رکن مادی جرم کلاهبرداری است که بزهدیده فریب بخورد و با رضایت مال را به مرتکب تسلیم نماید. 
  • در جرم کلاهبرداری باید بین توسل به وسایل متقلبانه و فریب خوردن مالباخته و تسلیم مال، رابطه سببیت وجود داشته باشد و نتیجه ی مجرمانه باید به علت فعل مجرمانه کلاهبردار بوده باشد.
  • در خصوص نحوه اجرا و اعمال مجازات کلاهبرداری باید گفت مجازات جرم کلاهبرداری در قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری بیان شده است که باتوجه به نوع جرم، شرایط وقوع و عوامل مخففه و مشدده، میزان مجازات تعیین شده برای آن متفاوت است.
  • مجازات جرم کلاهبرداری ساده طبق ماده یک قانون مذکور حبس از 1 سال تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده می باشد و همچنین کلاهبردار باید اصل مال را به صاحبش برگرداند. 
  • مجازات جرم کلاهبرداری مشدد در ادامه ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری بدین صورت بیان شده است که شخص کلاهبردار در صورتی که برخلاف واقعیت سمت یا عنوان از طرف سازمان ها یا موسسات وابسته به دولت اتخاذ کرده باشد یا اگر جرم از طریق رسانه یا روزنامه و غیره صورت گرفته باشد و یا مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات وابسته به دولت و ... باشد، علاوه بر اصل مال به حبس از 2 تا 10 سال و انفصال از خدمات دولتی تا ابد و پرداخت جزای نقدی محکوم خواهد گردید.  
  • به موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری جرم کلاهبرداری در صورتی که مبلغ مورد کلاهبرداری تا 100 میلیون تومان باشد یک جرم قابل گذشت است و در صورت گذشت شاکی تعقیب و تحقیق و اجرای مجازات متوقف خواهد شد لکن اگر مبلغ بیش از این مقدار باشد قابل گذشت نخواهد بود. 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص نحوه اجرا و اعمال مجازات کلاهبرداری

در پاسخ به پرسش شما باید گفت مجازات جرم کلاهبرداری در صورتی که مبلغ مورد کلاهبرداری، بیش از صد میلیون تومان باشد یک تا هفت سال حبس و در صورتی که کمتر باشد، شش ماه تا سه سال و نیم حبس می باشد.

همچنین، مرتکب کلاهبرداری ساده، باید مال اخذ شده را به صاحب آن، رد کند و معادل مالی که در جریان کلاهبرداری به دست آورده، به صندوق دولت، واریز کند. بنابراین پس از گذشت دوران محکومیت نیاز به اخذ رضایت شاکی نمی باشد و شاکی نمی تواند تقاضای جزای نقدی نماید.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است. 

 

 

مستندات قانونی - مجازات جرم کلاهبرداری

ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری
هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال واختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا ۷ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود .
در صورتیکه شخص مرتکب بر خلاف واقع عنوان یا سمت ماموریت از طرف سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شرکتهای دولتی یا شوراها یا شهرداریها یا نهادهای انقلابی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و نهادهاو موسسات مامور بخدمت عمومی اتخاذ کرده یا اینکه جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسائل ارتباط جمعی از قبیل رادیو ، تلویزیون، روزنامه و مجله یا نطق در مجامع و یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات و سازمانهای دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداریها یا نهادهای انقلابی بخدمت عمومی باشد علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از ۲ تا ده سال و انفصال ابد از خدمت دولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود.
تبصره ۱- در کلیه موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه دادگاه میتواند با اعمال ضوابط مربوط به تخفیف ، مجازات مرتکب را فقط تا حداقل مجازات مقرر در این ماده (حبس) وانفصال ابد از خدمات دولتی تقلیل دهد ولی نمیتواند به تعلیق اجرای کیفر حکم دهد.
تبصره ۲- مجازات شروع به کلاهبرداری حسب مورد حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و درصورتی که نفس عمل انجام شده نیز جرم باشد، شروع کننده به مجازات آن جرم نیز محکوم میشود.
مستخدمان دولتی علاوه بر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیر کل یا بالاتر یا هم‌طراز آنها باشند به انفصال دائم از خدمات دولتی و در صورتی که در مراتب پائین تر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می شوند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است. 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.